CREDO STUDENT

View Original

Att byta ut “varde ljus” mot Maxells ekvationer

“Gud sade

och det varde ljus”

Så lär den skotske matematikern och fysikern James Clerk Maxwell (1831-1879) ha sagt om de ekvationer ovan, som idag bär hans namn. Ekvationerna beskriver sambandet mellan elektricitet och magnetism, och Maxwell upptäckte även att solens strålar egentligen bara är elektromagnetisk strålning. Maxwell dog bara 48 år gammal, och hans teorier blev av Einstein refererade till som ”ursprunget till relativitetsteorin”, som Einstein senare formulerade.

Maxwell, som var djupt troende, satte fingret på vad jag någonstans alltid känt inom mig. Att om Gud finns, så är Gud bland mycket annat, också en genial matematiker och en skapande ingenjör. Att orden ”varde ljus!” som vi möter i Första Mosebok, egentligen är en förenkling av den kvantfysik, av Maxwells ekvationer och relativitetsteorin, som vi på senare år har upptäckt styr vår värld. Att om författaren till skapelseberättelsen hade förstått, så hade beskrivningen av vad Gud faktiskt sade där i början, kanske skilt sig från sammanfattningen ”varde ljus”, och mer liknat Maxwells ekvationer.

“Jag tror att Gud är en ingenjör, som kallar ingenjörer.”

Drygt 150 år efter Maxwells död, började jag som student för 2,5 år sedan på KTH att experimentera med elektromagnetism, och hur man med små skillnader i impedans kan bedöma sprickdjupet på en metallisk yta. Jag gjorde tillsammans med en studiekamrat mitt examensarbete på ett företag i stål- och bilbranschen, och gjorde där en hel del tester på nätterna, när maskinerna var avstängda för ordinarie produktion. Målet var först och främst att ta fram värden för en standardisering av spricktestning för vissa typer av stål och vissa dimensioner, men kanske också att lära känna Gud genom de lagar som finns, men som vi inte kan se.

Jag tror att Gud är en ingenjör, som kallar ingenjörer. Om det påståendet är sant, så är det inte speciellt konstigt att Gud räddar världen genom Noa som bygger den där arken. Eller att Jesus föds till snickare och inte något annat, att Nehemja kommer tillbaka från fångenskapen och bygger en mur för folkets säkerhet, och att vi uppmanas att bygga vårt hus på klippan och inte på sanden. Eller att människan i lustgården, som ett ursprungets ”Carl von Linne”, som första projektväljer att börja namnge djuren. Varför inte börja med att laga mat, baka bröd eller ta det lugnt? Gud verkar vara uppenbart intresserad av systematik, byggande och matematik, och han bjuder oss att efter bästa förmåga upptäcka och förvalta den kunskap vi förvärvar i livet.

Vid ingen annan tidpunkt i världshistorien har världen varit så beroende av ingenjören som nu. Det är du som ingenjör, som ska komma på hur den gröna omställningen ska ske, hur vi befolkar Mars och hur vi som Noa räddar världen under klimatförändringar och översvämningar. Ingen gång i världshistorien har inte heller kunskapens träd av gott och ont varit så närvarande som detär nu. Vi kan nästa ta på frukten i våra händer. Vi har atombomber, massförstörelsevapen och biologiska vapen kombinerat med orättvisor och en skev fördelning av resurser. Vi är rikare än någonsin, men kanske också ensammare än någonsin. Som kristen ingenjör har jag ambitionen att jobba hårt och bli duktig på det jag gör, men också att med Guds hjälp både förstå vad som ärgott, och att arbeta för det goda och för den plan som Gud har för världen.

Maxwell började sin jordiska bana genom att som barn vara extremt frågvis och jämnt fråga ”varför då?” till sin mamma. Han slutade sin bana som en av de största genierna världen skådat, och bidrog även till vitt skilda genombrott, såsom grafiska metoder för dimensionering av brobyggande och utveckling av den moderna färgläran, bland mycket annat. I allt detta fick hans tro och tvivel stor plats, och det hoppas jag att det får även i ditt liv. Jag hoppas att du under dina studier får fortsätta ställa ”varför”-frågor och uppleva Guds skapelse i din ingenjörsutbildning, och att du, liksom Maxwell och Noa, som en kristen ingenjör får bidra med Guds uppenbarelse till en fallen värld.

Robin Olsson, produktionschef och ingenjör