Ett socialt arbete med rötter och riktning
Om kristen etik, kompetens, förhållningssätt & organisering
I följande reflektionsuppgift är skriven av Marie Sandell, utexaminerad socionomstudent från Örebro Universitet och idag anställd som studentsekreterare på Credo.
Hon svarar på frågor om professionell kompetens, ger ett konkret exempel på detta, samt arbetar med professionellt förhållningssätt och organisering.
Inledningsvis kritiserar Sandell Gunilla Avbys bok Att utveckla professionell expertis eftersom den undviker frågan: ”hur avgör vi om kunskap är god eller inte?” Och därigenom om den får faktiska goda konsekvenser eller inte, med andra ord kräver socialt arbete en etisk grund för att inte enbart bli: ”ett eko av samhällets lagar, normer, värderingar eller forskningens resultat – och detta är som sagt inte alltid gott att följa. Vi blir med andra ord ryggradslösa och saknar riktning för sociala insatser”.
Marie visar det sociala arbetets rötter i den kristna berättelser, särskilt exemplifierat av den barmhärtige samariten (Luk 10:25–37), och föreslår ”kärlek, bön, bibelläsning och en urskiljning av Guds vilja som den viktigaste delen av den professionella expertisen.” Förmågan att urskilja gott och ont uppfattas av Marie som grunden för en professionell kompetens och ett hållbart socialt arbete med riktning för sociala insatser.
Detta exemplifieras av Ulrica Heidari som använder sig av bön under arbetsdagen för att hämta kraft och urskiljning i beslutsprocesser. Därefter reflekterar Sandell över ett professionellt förhållningssätt där feedback och kunskap om lagar lyfts fram som väsentliga.
Slutligen reflekterar Marie över det sociala arbetets organisering, hur det ofta förknippas med negativa begränsningar, och avslutningsvis tycks utformas på politisk nivå, utanför socialsekreterarens beslutssfär.
Arbetet visar hur en kristen etik kan vävas in i frågor om kompetens lika naturligt som att frågor om organisation, politik och professionellt förhållningssätt diskuteras.
Credo publicerar “Socialt arbete med rötter och riktning”
som en del i vår satsning Guds rike i ditt yrke
inom ramen för vårt bransch-arbete.
Studentens reflektion är viktig för att integrera tro och yrkesliv och
representerar först och främst studentens övertygelser.